- Prts - Cmrts 08:00-17:00
- +90 312 287 12 11
Saçlar erkekler kadar bayanlar için de çok önemlidir. Saç dökülmesi problemleri bayanlarda da görülebilmektedir. Bayanlarda saç dökülmesi ön saç çizgisinden ziyade orta saçlı deri bölgesinde başlar. Giderek incelen saçlar daha sonra seyrekleşmeye başlarlar. Genetik yatkınlık en önemli faktördür. Böbrek üstü bezi tümörleri ve polikistikover gibi hormonal bozukluklarda erkeklik hormonuna bağlı saç dökülmesi görülebilir. Saçların aşırı travmaya uğraması, stresli bir hayat, vitamin, mineral eksiklikleri, uzun süre devam eden hastalıklar, hamilelik ve menapoz gibi ani hormonal değişiklikler, telojen effluvium, sistemin lupus gibi durumlarda bayanlarda saç dökülmesi görülebilmektedir.
Çekmeye bağlı saç dökülmesinde saçlar çeşitli nedenlerle travmaya uğramakta, bu da saç dökülmesine yol açmaktadır. Saçları sıkı bir biçimde geriye çekerek topuz yapmak, saçları gergin bir şekilde örmek gibi durumlar saçlarda çekilme ve dolayısıyla dökülmeye yol açabilmektedirler. Hastanın kendi kendine saç tellerini çekmesi yine çekmeye bağlı saç dökülmesine yol açar Saçların bu tür travmalardan korunması çekmeye bağlı saç dökülmesini önleyecektir.
kalıcı saç dökülmesi durumunda eğer saç ekilecekse hasta bu konuda bilinçlendirilmeli ve ondan sonra Saç ekim yapılmalıdır.
Blumia nevroza ve anorexia nevroza gibi rahatsızlıklar kilo kaybının yanında saç dökülmesine de yol açarlar. Bu rahatsızlıklar eğer ağır seyrederlerse ölüme bile yol açabilirler. Modern toplumumuzda erken yaş yetişkin bayanlarda daha sık görülmektedirler.
Bu durumlarda günlük vitamin, mineral ve vitaminlerin eksikliği büyüme fazını azaltır ve saçlar direk dökülme fazına girerler. Bütün sistemler etkilendiğinden vücut besinleri daha hayati organların kullanımına sunar. Saç dökülmesi genellikle hastalıkların tedavisi ile birlikte düzelebilmektedir.
Bu durum immün sistem hücrelerinin saçlara saldırdığı otoimmün bir durumdur. Klinik olarak küçük bölgeler halinde bir saç dökülmesi görülür. Ailesel geçiş gösteren otoimmün bir hastalıktır. Bir yıl içerisinde spontan iyileşme gözlemlenebilmektedir. Tedavi olarak ultraviole ışık tedavileri önerilmektedir. Kalıcı dökülmelerde saç ekimi yapılabilir.
Kansızlık diğer bir saç dökülmesi nedenidir. Özellikle demir içeren besinlerin yeteri kadar alınmaması, menslerini ağır geçiren bayanlarda demir eksikliği kansızlığı ve saç dökülmesine yol açabilmektedir. bayanlar üzerinde yapılan bir bilimsel çalışmada da demir eksikliğinin saç dökülmesine yol açtığı gösterilmiştir.
Doğum sonrası, cerrahi travma, ani ağır bir hastalık gibi vücudun zorlandığı durumlarda saçlar aniden yoğun bir şekilde dökülmeye başlayabilirler. bu duruma telogen effluvium denilir. vücudu zorlayan hastalık ya da durum bittiğinde bu durum da sonlanacaktır.
Tiroid hormonlarının yetersizliği durumlarında sistemik bulguların yanında deride kuruma ve saç dökülmesi görülebilmektedir. Metabolizmadaki genel yavaşlama saçları dinlenme fazında kalmaya zorlarken sonuçta saç dökülmesine yol açar. Tiroid hormonlarının fazlalığında ise daha çok kırılarak dökülme görülür.